Det svenska klimatet kan ibland vara tufft. Därför måste ditt obehandlade trä kläs på ordentligt så att det står emot naturens påfrestningar. Här går vi igenom hur du noggrant behandlar dina obehandlade utomhusträ.

Nybyggda snickerier av helt nytt trä är en härlig syn men de behöver omvårdnad om de ska hålla sig fina.

Vissa träslag är visserligen så robusta att de kan vara utomhus i åratal utan att ta nämnvärd skada, men för de allra flesta utomhusträ gäller att de behöver en hjälpande hand för att stå emot väder, vind, sol och regn.

Om du inte tar hand om träet blir det inte bara trist att titta på. Du riskerar också att det börjar ruttna och måste bytas ut.

Därför: Se alltid till att ge dina nya obehandlade utomhusträ en rejäl behandling med träskydd som skyddar mot fukt, uttorkning, svamp och skadedjur. Det är en uppgift som du lätt kan klara själv, så länge du går grundligt tillväga.

Här ger vi dig en steg-för-steg-guide till hur du ska behandla dina nya utomhusträ.

Så här gör du – steg för steg

  1. Borsta noggrant bort smuts och ojämnheter från ytan. Det är viktigt att dina utomhusträ har en jämn och ren yta – annars uppnår du inte ett optimalt resultat med din träskyddsbehandling. Använd gärna en styv borste för att skura rent träet.
  2. Kontrollera fuktigheten i träet. När du ska behandla dina obehandlade utomhusträ med ett lager träskydd är det viktigt att det är helt torrt. Fönster och dörrar får exempelvis inte ha en fuktighet på mer än 12 procent när du målar. För takutsprång, träfasader och liknande får fuktigheten inte överstiga 15 procent. Köp eller låna därför en fuktmätare som du kan mäta träets fuktighet med innan du sätter igång.
  3. Desinficera eventuellt ditt obehandlade trä med algborttagningsmedel innan du stryker på ett lager träskydd – så avlägsnar och motverkar du också algpåväxt på utomhusträ.
  4. Grunda allt bart trä (inklusive ändträet) med en grundolja. Grundolja är en tunnflytande olja som tränger in i träet och motverkar påväxt. Tänk på att träet måste vara helt torrt innan du börjar grunda. Tips: Om du väljer en pigmenterad grundolja är det lättare för dig att se var du har grundat.
  5. Låt grundoljan torka innan du går vidare till träskyddet. Det tar vanligtvis en dag innan oljan är helt torr.
  6. Måla träet två gånger med ett lämpligt träskydd. Två lager ger ett snyggare slutresultat och ett mer optimalt skydd. Skaka gärna träskyddsmedlet innan du börjar stryka på det.

Användbara målningstips

Även om du själv kan behandla ditt obehandlade trä med träskydd kan du ha nytta av lite förberedelser innan du sätter igång. Visste du till exempel att det har betydelse när du målar dina utomhusträ? Och att det är viktigt att du kollar väderprognosen innan du plockar fram pensel och målarfärg?

Därför har vi på Flügger samlat en handfull tips och goda råd som är användbara när du ska behandla dina utomhusträ. Se bland annat vår korta video som steg för steg visar hur du målar dina utomhusträ på bästa sätt

Har du frågor om ditt målningsprojekt? Följ Wood Tex-guiden och hitta rätt behandling för dina utomhusträ – eller titta in i dina lokala Flügger färg-butik som gärna hjälper dig med tips och råd.

Lycka till!

 

Se vårt breda sortiment av träskydd