Dina träfasader utomhus behöver regelbundet behandlas med ett träskyddsmedel som skyddar dem mot sol, vind, regn och fukt. Innan du letar fram penseln måste du dock först tvätta dina träfasader noggrant så att du får ett snyggt och hållbart resultat.

Din träfasad måste kontrolleras, underhållas och behandlas med träskydd så att fukt och röta inte kan tränga in i sprickorna. Innan du sätter igång med träskyddsbehandlingen så måste du först tvätta din träfasad noggrant. Att måla på en smutsig och ojämn yta kommwe nämligen ge ett ohållbart slutresultat. Lyckligtvis kan du själv tvätta dina fasader med hjälp av vår steg-för-steg guide.

Rengöring steg för steg

  1. Kontrollera om fasaden har några ojämnheter eftersom dessa kan påverka ditt färgresultat. Gå igenom den med en spackelspade eller en borste.
  2. Om det finns grönalger på dina träfasader måste du avlägsna dem innan du börjar tvätta ditt hus. Applicera ett godkänt svamp-/algmedel, på större träfasader kan du spruta på det med en trädgårdsspruta. Låt medlet verka några dagar tills algerna har blivit bruna. Först då kan du skrubba bort algerna med en styv borste och rikligt med vatten.
  3. Tvätta fasaden noggrant med ett rengöringsmedel för utomhusbruk som är anpassat för träfasader. Använd en borste, en kvast eller en grov svamp – och kom ihåg att använda handskar.
  4. Tvätta av ytan efteråt med rent vatten. Eventuellt kan du göra rengöringen enklare genom att använda en vattenmatad borste med förlängningsskaft.
  5. När träfasaden är helt torr, slipa ytan noggrant med sandpapper så att de sista ojämnheterna avlägsnas. Eventuell lös färg kan skrapas bort med en spackelspade.
  6. Om ytan tidigare har behandlats med ett heltäckande träskyddsmedel ska du grunda det bara träet med grundfärg då det gör att slutfärgen fäster bättre.

Nu är dina träfasader förberedda för att behandlas med ett träskyddsmedel. Kom ihåg att täcka över dina fönster med bra tejp och eventuellt plast innan du målar, så slipper du ta bort färgfläckar efteråt. Välj till exempel en UV-målartejp som tål väder och vind och inte bränner fast om solen står högt på himlen.

Använd inte heller för små penslar för att applicera träskyddet. Välj gärna en pensel som är ungefär lika bred som brädorna – det ger ett snyggt resultat. Måla 2–3 brädor i taget uppifrån och ner och titta gärna på vår film om målning av träfasader innan du börjar.

Glöm inte att kontrollera dina träfasader utomhus

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar om dina träfasader har drabbats av slitage, fuktskador och begynnande röta. Det bästa är om du kontrollerar dina fasader utomhus två gånger om året så att du alltid ligger steget före eventuella sprickor, revor och svaga punkter.

Du kan till exempel kontrollera dina fasader genom att trycka fast en bit självhäftande målartejp på träet, dra av tejpen med ett snabbt ryck och kontrollera om det sitter lös färg eller träfibrer på tejpen. Se fler sätt att kontrollera din träfasad här.

Om du har frågor om ditt måleriprojekt eller om du är osäker på vilka produkter du ska använda för tvätt och förberedelse av dina träfasader är du alltid välkommen att besöka din närmsta Flügger färg-butik. Vi ser fram emot att få hjälpa dig.

Se alla våra rengöringsmedel och -redskap